Ik gebruik paarden in mijn coaching omdat dit een geweldige manier is om mijn liefde voor paarden te integreren in mijn passie tot werken met mensen. Maar daarnaast werk ik met paarden omdat ze zo goed zijn in dit werk. Niet omdat ik ze dat geleerd heb, maar omdat ze vanuit hun natuur jou de perfecte feedback kunnen geven over jou menselijke gedrag. Volledig oordeel loos en altijd in het hier en nu.

Hypersensitief

Paarden zijn om te beginnen prooidieren. Dat maakt ze kwetsbaar in een omgeving waar roofdieren zijn, maar heeft ze tegelijkertijd gevormd tot een hypersensitief dier dat in staat is om degene die tegenover hem staat, in een fractie van een seconde te scannen en te bepalen of hij of zij een bedreiging vormt of niet. Anders dan bij een roofdier (mis, jammer, volgende keer beter), is een inschattingsfout voor een paard immers meestal fataal.

Een tweede belangrijke eigenschap van het paard is dat hij een kuddedier (een sociaal dier) is. In de paardenkudde heeft ieder individu zijn of haar plaats, en staat alles in dienst van het geheel. De leidende merrie wijst de weg naar eten en drinken, de hengst jaagt aanvallers weg en drijft het tempo op als er gevaar is. Verstoringen in de kudde worden direct en met zo min mogelijk inspanning opgelost.

paardencoaching-krimpenerwaard-gedragscoach-coachingmetpaarden-lekkerkerk-gedragsproblemen

Samenwerking en leiderschap

Deze natuurlijke eigenschappen maken dat het paard een expert is in non-verbale communicatie, samenwerking en leiderschap. Hij hoeft niet zijn best te doen om met aandacht in het hier en nu te leven, hij is er al. Wij mensen tobben over ervaringen uit het verleden of verwachtingen voor de toekomst, wij doen ons soms groter voor dan we zijn, of houden ons kleiner. In onze kudde (team, familie, organisatie, klas) spelen onuitgesproken zaken vaak een beslissende rol.

Waarom bij coaching in `t weiland

Ik faciliteer een plek waar de coachee kan experimenteren en opnieuw kan ervaren met nieuw gedrag, in contact met het paard. Ervaren in plaats van te blijven “praten over”: GEEN WOORDEN MAAR PAARDEN!

De omgang met paarden en de vrijheid van het buiten werken (in `t weiland) hebben mij geleerd wat er nodig is om vrijheid en verbondenheid te ervaren: om te ontdekken wie je werkelijk bent. En dat is wat mijn manier van coachen met paarden jou kan brengen. Je leert om bij jezelf te komen en om je vrij te voelen in je handelen, zodat je kunt doen wat je werkelijk wilt.

Er bestaat voor mij niets mooiers dat je kunt worden dan jezelf. Als je jezelf vindt, kun je het leven leiden dat bij jou past en waar jij gelukkig van wordt!

Ik geloof dat er in ieder individu alle kracht en liefde aanwezig is voor een gelukkig leven.

Het is geweldig dat dit ondersteunt wordt door de onvoorwaardelijke liefde en feedback van de paarden en de vrijheid van de natuur.

paardencoaching-coaching-met-paarden-krimpenerwaard-lekkerkerk-gedragscoaching